Tudod követni az ujjam?

Egy esküvő számos magától értetődő alkalmat ad a koccintásra. Nem is beszélve a „durván” jól sikerült legény- és leánybúcsúkról, melyek annyi hollywoodi filmvígjátékot ihlettek már. 

ivos2

Fontos észben tartani, hogy nincs két ember, aki egyformán reagálna az alkoholra. Ráadásul a lerészegedéshez szükséges italmennyiség nagyban függ a test aktuális állapotától. Bizony még a veterán partyarcoknak sem mindig könnyű megállapítaniuk, mennyi az elég.

Amikor kellemesen szalonspicces vagy, az alkohol épp azt a területét gátolja az agyadnak, mely az akaraterő és az ítélőképesség mellett főként az önkontrollért felelős, így csökkennek a gátlásaid és megnő az önbizalmad, egyre jobb a kedved lesz, egyre bőkezűbb vagy és egyre többet beszélsz. Persze nem az alkohol okozza a jó kedvet, de megfelelően kis mennyiségben hozzá segíthet ahhoz, hogy igazán önfeledten éld át. 

Fontos tudni azonban, hogy a részegség a szalonspiccességet követő mélységeiben már szinte bizonyos, hogy kellemetlen élményekben fog részesíteni téged és azokat, akik épp veled vannak. Ekkor jönnek a koordinációs zavarok. A kabát begombolása – egy teljesen hétköznapi tevékenység – hirtelen olyan nehézzé válik, mint befűzni egy tűbe a cérnát. 

Szerencsére van egy meglepően egyszerű teszt, melynek segítségével vigyázhattok egymásra, és megállapíthatjátok, mennyi az elég. Ezt a tesztet az amerikai rendőrség vezette be az ittas vezetők kiszűrésére, és remekül működik, mert nem lehet benne trükközni. A lényege, hogy a tesztelő felmutatja az ujja hegyét, lassan balról jobbra, majd jobbról balra mozgatja és megkéri az alanyt, hogy kövesse azt a szemével. Ha az ember józan, a szemmozgása teljesen összefüggő, néhány ital után azonban ez egyre szaggatottabb lesz. A kritikus pont előtt tágra nyílik, és már szinte ugrál a szem. Súlyosabb részegség esetén pedig már képtelen lépést tartani a követendő ponttal. Amennyiben elvégzed a tesztet egy barátodon, és bármiféle nehézséget tapasztalsz a részéről, ne engedd többet inni, mert előbb-utóbb rosszul lesz. És az senkinek sem jó.

Egy esküvőn persze, az esemény meghitt ünnepélyessége miatt is, aligha fogsz lerészegedett emberekkel találkozni (bár egyéb, esküvőkre jellemző furcsaságok azért előfordulhatnak). A „durván” jól sikerült legény- vagy leánybúcsúk azonban gyakran torkollnak „kijózanító” végkifejletbe. Ezért fontos, hogy legyen veletek valaki, aki józan marad köztetek.


Esküvő? Rengeteg hasznos tippünk van. Kövess bennünket a Facebooon!

Scroll to top