Mikor volt az első Valentin-nap?

Biznisz vagy hagyomány? Mindenkinek megvan a saját véleménye a szerelmesek napjáról, de vajon tudjuk, honnan ered?

valentin

A Karácsony után ez a nap a második helyezett a legkedveltebb lánykérős időpontok sorában, de az egyszerű szerelmi vallomásokra is ideális lehet február 14-e. Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, ki volt az ünnep feltételezett névadója, Valentin, azonban ezúttal tekintsünk vissza, mikor indultak útjukra az első szerelmes levelek és szerveződtek csokrokba az első Valentin-napra szánt virágok.

Busójárás az ókori Rómában

A Lupercalia egy régi pogány szertartás volt, melyet február közepén tartottak a kereszténység előtti időkben. A monda szerint a Rómát megalapító Romolust és Remust tápláló anyafarkast nevezték Lupercalnak, mely a római termékenység isten, Lupercus nevéből ered. A szertartást a farkas tiszteletére tartották, és úgy hitték, hogy az ekkor feláldozott kecskékből készült szíjakkal megcsapkodott nők, s egyúttal a földek is termékenyek lesznek. A Lupercalia egyúttal a tavasz közeledtét és a megtisztulást is ünnepelte.

A pogány ünnep szentté lesz

A kereszténység idővel a saját hagyományaival maszkírozta el ezt a pogány szertartást, ám a mai napig megjelennek az ünnepben a termékenységet és tisztaságot szimbolizáló vörös és fehér színek. Legelőször I. Gelasius pápa rendelte el a Szent Bálint napot az V. században, hogy az elfedje a pogány rituálékat, ám csak a 14. században tartották meg az első Valentin-napi ünnepséget II. Richárd udvarában, ahonnan aztán töretlen út vezetett a népszerűségig. Repültek a szerelmes levelek a bebörtönzött hercegektől, a legelső nyíló virágokat pedig már célzottan szakították le, hogy a szerelem zálogaként díszes vázákban illatozzanak.

Az biznisz beindul

Amerika meghódításával a kontinens maga lett a megtestesült üzlet. Amint a szerelmesek ünnepének gondolata eljutott az új világba, teljesen más színezetet kapott. A verseket az üdvözlőkártyák, a romantikát pedig a giccs váltotta fel. Európába már idegenként tért vissza a régi ismerős, amit egyesek elfogadtak és ünnepeltek, mások hamisként bélyegeztek meg. Az igazság, hogy a szerelem ünnepe már a férfi és nő találkozásakor megszületett, és ha nem is utolsó pillanatban vásárolt bonbonnal vagy nárcisszal, de mindig is ünnepeltük.

Legyen ünnep minden együtt töltött percetek! Ezzel a gondolattal kívánunk boldog Valentin-napot!

Scroll to top