A menyecskeruha mai megfelelője igen sokat egyszerűsödött

Kevesen tudják, a nálunk Visegrádon esküdő párok is rácsodálkoznak, amikor valamelyik beszélgetésünk során felmerül, hogy azok a menyecskeruhák, amelyek ma divatosak, felépítésükre nézve sokkal egyszerűbbek, mint mondjuk száz évvel ezelőtti őseik voltak.
És ez nem is csak kifejezetten magyar sajátosság.

Traditional ethnic costumes

Az esküvők világában napjainkra lényegében abszolút térhódítással győzött a 20. századi nyugati szokásrendszer. És bár mostanában egyre több pár keresi a hagyományos utakat az esküvőszervezésben, azért a fő sodor mégis a nyugat-európai stílé.

A menyecskeruhát éjfélkor veszi fel az ifjú feleség, ezzel szimbolizálva az átalakulást.
Innentől kezdve ő a lakodalom szó szerinti háziasszonya, s ekkor érezheti azt ténylegesen a fiatal férj is, hogy most már nem a menyasszonyát, hanem a feleségét tudja maga mellett.
A hagyományos magyar menyecskeruha egy, a menyasszonyi ruha különlegességeit magán hordozó, de annál azért jóval egyszerűbb ruha volt, legjellegzetesebb tulajdonsága a mai napig is a forgó-pörgő szoknyarész, hiszen az igazi tánc csak éjfél után kezdődik.
Összetett díszítése mára eltűnt, a menyecskeruha jellegében mostanra egy olyan, könnyedebb estélyi ruha, amely a későbbi alkalmakkor is bátran felvehető, még annak ellenére is, hogy színében a legtöbbször a bordó dominál.
Mert ma már senki sem érzi úgy, hogy egy bordó estélyi ruha múltja egy esküvő második központi ruhakollekciójának korai pályafutása.


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Kép forrása: www.world4.eu

Scroll to top