Valentin nap – Ki volt Valentin valójában?

Február 14. Valentin napja. A nap, amikor világszerte szerelmesek milliói örvendeztetik meg egymást apró, kedves ajándékokkal. Miközben ezt a bejegyzést olvasod, talán már a te asztalodon is ott az ajándék. Az ember bele sem gondol, hogy ezt a napot egy olyan férfiról nevezték el, aki soha életében nem érinthette meg kedvesét.

valentin nap

Ki volt Valentin? Alighanem az első férfi a történelemben, aki ezen a napon szerelmes üzenetet küldött szíve hölgyének. A folytonos támadásoknak kitett és káoszba süllyedt Római Birodalom végnapjaiban a túlkapásiról híres Claudius császár látva katonái egyre lankadó harci kedvét, rendeletben tiltotta meg számukra, hogy házasságra lépjenek. Egyetlen tollvonással érvénytelenített minden eljegyzést és házasságot a birodalomban, azt remélve ezzel, hogy a szeretteiktől elválasztott férfiak a csatamezőkön, az ellenségen vezetik majd le dühüket.

Valentin azonban, aki ebben az időben keresztény papként Rómában teljesített szolgálatot, a saját házában tartott titkos esküvőkön adta össze a párokat, s nászajándékul a saját kertjében szedett virágokkal kedveskedett nekik. Titkuk persze nem maradhatott sokáig titok, hiszen nincs az a szerelem, amit sokáig véka alá lehetne rejteni. Az császár által elfogatott szerelmespárok, amikor megkérdezték tőlük, ki eskette meg őket, rendre Valentint nevezték meg vallomásaikban. Valentin pedig hamarosan a kivégzésre szánt keresztények gyűjtőhelyeként ismert Mamertinus börtönben találta magát.
A legenda úgy tartja, hogy, rabsága alatt szerelembe esett az egyik börtönőr lányával. A sors fintora, hogy Valentin, aki annyi szerelmes párt léptetett a házasság boldog ösvényére, s aki életében talán először ízlelte meg a szerelmet, soha sem érintette kedvesét. Élete utolsó napján, február 14-én az őrök megengedték neki, hogy levélben búcsúzzon el szeretteitől. Kedveséhez írt levelében szerelméről biztosította a lányt, majd így írta alá: „A te Valentinod”.

Nem sokkal Valentin halála után Claudius véresen megbukott. Az új császár pedig belátta, hogy az értelmetlen és kegyetlen törvénnyel nem lehet útját állni a szerelmeseknek. Hamarosan fiatal párok lepték el Róma utcáit egymás kezét fogva, akik Valentin, a szerelmesek védőszentjének emlékére február 14-én szerelmes levelekkel és apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.

Mint láthatjátok, a szokás kisebb-nagyobb változásokkal, de azóta is töretlenül fennmaradt.
Ez a nap a Tiétek, a szerelmeteké. Az ajándék kedves szokás, de van valami sokkal fontosabb. Ajándékozzátok meg önmagatokkal egymást, adjátok át magatokat az örömnek, hogy egymáséi lehettek!


Esküvő? Rengeteg hasznos tippünk van. Kövess bennünket a Facebokoon!

Scroll to top